Tvättråd & Husmorstips

Tvättråd:

Alla kläder från Saiboo är noga testade för att klara de tvättkrav som krävs inom vården. Alla plagg går att tvätta i minst 60 grader och vissa även 85. Tydliga tvättråd finns isydda i alla våra kläder. Ett självklart motto, när kollektionerna tagits fram och material valts, har varit att de ska vara enkla att sköta. Tvätta och häng!

Kläderna är tillverkade av finaste naturfibrer/cellulosa, oftast bomull eller lyocell. Material som upplevs sköna att bära mot kroppen och som har de bästa egenskaperna för att uppleva en behaglig kroppstemperatur under en arbetsdag. Syntetfibrer har förvisso många goda egenskaper men då främst vid träning för att transportera fukt eller i sin form som fleece för att hålla sig varm genom dess luftiga konstruktion.

Alla kläder slits vilket är helt naturligt. För att förlänga dess livslängd så vill vi dela med oss av några enkla råd som lätt blir till er vana.

  • Kör korta tvättprogram och vid fläckar använd ”husmorstipsen” nedan.
  • Använd miljömärkta tvättmedel och överdosera inte.
  •  Sortera kläderna efter färg; vitt, ljusa blandade färger samt mörka blandade färger.
  • Alla färgade plagg måste tvättas med tvättmedel anpassade för färg, kulörtvättmedel, för att bevara färgen.
  • Vräng alltid kläderna innan tvätt, gäller framför allt alla mörka plagg för att bättre behålla färg.
  • För att skydda blixtlåsen stängs dessa med fördel före tvätt.
  • Centrifugera gärna på lägre varv, 900-1000 varv/minut, för att inte slita på fibrerna och skapa veck. Ett enkelt sätt att få snygga plagg utan strykning.
  • Efter tvätt skaka plaggen och låt dem hängtorka, överdelar med fördel på galge för att behålla både plaggets form och även för att ta mindre torkyta i anspråk och sist men inte minst en stor miljövinst att inte torktumla.

OBS! Desinfektionsmedel och handrengöringsmedel kan bleka och ge bestående fläckar på kläderna som syns först efter tvätt. Ett vanligt desinfektionsmedel är DAX Alcogel 85 vars förtjockningsmedel visat sig kunna ge vita fläckar på mörka plagg. Även här finns ett litet tips enligt leverantören som berättar, skulle du få en vit fläck på kläderna, blötlägg plagget i en blandning av 2 matskedar citronsyra & 2 liter ljummet vatten i 30-60 minuter. Tvätta därefter plagget enligt tvätt instruktionen. Citronsyra finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer eller färghandlare.
När det gäller många plagg så häll tvättmedel i tvättmaskinens fack för huvudtvätt, tillsätt 2 – 3 msk citronsyra. Kör ett normalt tvättprogram med rätt grader för plagget och utan förtvätt.

Denim
Tvätta jeans ut och in för att behålla färgen. Denim har fått sitt karaktäristiska utseende genom sin speciella infärgningsmetod. Av denna anledning kan färgpigment finnas kvar och som kan orsaka torrfällning.

Piké tröjor, sweatshirts och övriga stickade plagg
Alla tröjor med sidsömmar sträcks med fördel i vått tillstånd för att minimera risk för vridning. Dessa plagg bör heller inte torktumlas.

Låt tvätten självtorka!
Det finns egentligen inga fördelar med torktumling och torkskåp förutom att minska på torktiden. Är detta med plats för tork inte något problem så mår både kläder och miljö bättre med att få hängtorkas

Även om kläderna behöver tvättas dagligen så var rädd om både dina kläder och miljön!

Husmorstips:

Nedan några av gamla hederliga ”husmorstips” för fläckborttagning:

Blod
För vita plagg, strö salt över fläcken. Tvätta sedan rent med tvål eller tvättmedel. Galltvål är också något som varmt rekommenderas. Kom ihåg att använda kallt vatten annars tar fläcken ett starkare fäste.

Bläck/tusch
T-röd eller citronsyra. Observera att citronsyra kan bleka plagget så använd inte detta på färgade plagg, endast vita.

Choklad
Ta bort med diskmedel eller mjölk och skölj i kallt vatten. Äldre fläckar kan fuktas med citronsaft för effektivare borttagning. Ett annat tips är att med hjälp av en trasa gnida in fläcken med bakpulver.

Matolja och fett
Värm potatismjöl och strö på fläcken, låt det verka ett par timmar. Borsta sedan bort mjölet och tvätta plagget som vanligt. Gamla fläckar går att lösa upp med lite bensin och tvätta sedan rent med tvål och vatten.

Kaffe/te
Skölj fläcken med vatten, för vita plagg i kokande vatten och färgade plagg tvättas med mjölk eller penslas med äggula och tvättas därefter i ljummet vatten. Tefläckar får du enklast bort med kokhett vatten.

Klister  
Klister går bra att lösa med matolja.

Olja 
Fläcken kan gnidas in i smör eller fettlösande medel t ex lacknafta eller T-grön. Låt detta verka ett par timmar och tvätta sedan plagget.

Svett
Tvätta plaggen med utspädd ättika, vid behandling av svettfläckar badda med outspädd alkohol.

Tomatsås
Skölj snarast med kallt vatten, blötlägg därefter fläcken i glycerin.

Vin
Rödvin löses bäst om man omgående strör salt eller potatismjöl på fläcken. Låt detta verka och skölj med vatten. Alternativt gnid in fläcken med galltvål, en ekologiskt odlad och producerad produkt som går att köpa i daglivaruhandeln.
Vitt vin tas enklast bort med kallt vatten eller kokande möjlk.

Kom ihåg att ovanstående husmorstips ger bäst resultat om de utförs innan tvätt.

Lämna ett svar