Miljö och ansvar

En hjärtefråga för Saiboo är att minska belastningen på vår miljö.

Vi har alla blivit duktigare på att sortera olika avfall – men vad händer egentligen med våra kläder och tyger som lämnas för återvinning?

Idag finns ingen effektiv återvinningsmetod på marknaden.

Ensam kan inte göra allt men tillsammans blir vi starka nog för att göra skillnad och skapa förutsättningar för att göra nytt av gammalt, dvs att sluta materialcykeln.

Vi vill här göra klart för er att – idag finns inga effektiva metoder för att återvinna textilier. Den andel som blir till nya tyger är mindre än 1%. Denna återvinning görs på mekanisk väg där tekniken tyvärr är så dålig att textilfibrerna blir för korta för att kunna spinnas till nya trådar. Det som skrivs i media är visioner och mål som företag vill uppfylla men inget idag är möjligt. Ett arbete som inte var så självklart som jag initialt trodde. Visst kan vi göra trasmattor och lump av spill och avlagda textiler men det går fort att mätta den marknaden.

För att kunna ge tillbaka till ”Vår natur” har Saiboo en egeninrättad stiftelse, Saiboo Natur, dit all vinst av denna del av verksamheten oavkortat går till bevarande av, i första hand, Sveriges natur. Områden som kommer att prioriteras är skog och vatten.

Utvecklingen av nya material går framåt och mycket händer i samhället tack vare högre krav på en hållbar miljöutveckling. Det är inte omöjligt att oljebaserade material kommer få stryka på foten för gamla hederliga kvaliteter som linne och ull. Har ni frågor och funderingar kring detta, skicka ett mail till info@saiboo.se