Om Textila material

Om Textil
Kläder tillverkas av många olika material exempelvis bomull, linne, ylle, viskos, akryl, polyester. För att få fram tyger så spinns trådar av dessa textilfibrer som i sin tur stickas eller vävs till tyger. Dessa tyger består dessutom ofta av blandningar av två eller flera textilfibrer för att erhålla olika typer av önskade egenskaper. För att skilja olika material så sorteras de in efter råvaran som fibrerna kommer ifrån – växter, djur eller olja.

Naturfibrer
Naturfiber är som det låter, fibrer som kommer från naturen. De kan vara antingen från växter så kallade stjälkfibrer, som exempelvis bomull och lin eller djurfibrer såsom ull och silke. Naturfibern är mycket tunn och dess utseende varierar beroende varifrån den kommer och dess kvalitet. Bomullsfiberns längd variera från drygt en till dryga sex centimeter.

Regenatfiber
Under slutet av 1800-talet uppfanns metoden för att framställa konstgjorda textilier av träd, viskos. Genom en kemisk process utvanns cellulosan och massan formades till oändligt långa fibertrådar, filament. I slutet av 1990-talet utvecklades tekniken och genom att använda slutna system kunde kemikalierna återanvändas. Det nya materialet fick namnet lyocell. Ett annan namn för samma material är Tencel som är ett brand name från företaget Lenzing. Fibrer som tillverkas på konstgjord väg med naturmaterial som råvara kallas regenatfiber. Cellulosa kan utvinnas i många olika naturmaterial och tester har gjorts för att göra regenatfiber av exempelvis banan- och apelsinskal. Även bomull är cellulosa.

Syntetfiber
Syntetfibrer kommer främst från råolja. Vanliga textila syntetmaterial är polyester och akryl.  Oljebaserade textila material började tillverkas under 1900-talets första hälft framförallt för att priset på bomull var högt och leveranserna osäkra i krigstider och man ville ha ett billigare och säkrare alternativ. Under senare år har tillverkning av syntetmaterial ökat kraftigt. Syntetfibern blandas ofta med andra material då den är både stark och färgbeständig men samtidigt inte så bekväm eftersom det är en typ av plast och således andas dåligt.

Vanliga material inom vården

Inom vården används ofta blandningar av polyester och bomull. Det börjar bli vanligt även med cellulosabaserade material såsom lyocell som blandas med polyester. Det finns två huvudanledningar till varför det är så vanligt att blanda i polyester i arbetskläder, dels blir kläderna mer stryktåliga och hållbara samt att tvätterierna vill ha så enkla, snabba och kostnadseffektiva tvättprocesser som möjligt. Dessa önskemål går inte alltid hand i hand med vad som är mest hållbart, kanske allt för ofta snarare motsatsen. Polyester tillverkas av olja och således en icke förnyelsebar materialkälla. Dessutom är processen att ta fram materialet energikrävande.

Väljer man istället bomull så är denna process i dagens storskalighet lika ohållbar. För att ta fram 1 kg bomull går det åt upp till 1,5 kg kemikalier plus upp till 29 000 liter vatten. Detta enda kilo bomull räcker sedan till 5-6 t-shirts eller 3-4 bussaronger.

För att klara av en hållbar textil produktion och konsumtion behöver vi kunna återanvända det material som en gång producerats. Bara för att knappar lossnar, eller loggor byts ut så är ofta inte tygerna utslitna utan skulle gott kunna vara råvara till något nytt. Saiboo jobbar sedan flera år tillsammans med många av våra framstående universitet och högskolor för att lyckas sluta materialcykeln. Läs mer under Slutna materialcykler.

Fördelar och nackdelar med olika textila material. 
Exempelvis så blandar man ofta i polyester i arbetskläder för att göra tyger starkare, skrynkla mindre, hålla färgen bättre. Nackdelarna är att polyester har en förmåga att börja lukta så således inte blir riktigt rena efter tvätt.