Om Tvätt

Tvätt är något vi tar för självklart men det kan gäcka den bästa.

Tvättmaskin
En tvättmaskin kan faktiskt vara dålig. Utformningen av tvättrumman är ofta lika avgörande som vilket tvättmedel som används. Var därför noga med val av tvättmaskin. Jag har historier där enheter tvättat sönder vissa kvaliteter av sina kläder på mindre än ett år på grund av dålig tvättrumma. Tvättrumman ska vara följsam. Olika märken använder olika namn där ett är Soft Care-trumma, ett annat ProTex-trumma. Fråga säljaren.

Fyll maskinen
När du väl ska tvätta, fyll upp maskinen, annars får du vänta tills du får mer tvätt – en tvättmaskin som är halvfull förbrukar nästan lika mycket energi som en full maskin.
Om du måste tvätta en halvfull maskin kan du på nya maskiner ställa in så mindre vatten används. Då räcker det också med hälften så mycket tvättmedel.

Rengör tvättmaskinen
Lägg 2-3 matskedar citronsyra i tvättmaskinens doseringsfack.
Kör tvättmaskinen utan tvätt på 90 grader.
Rengör filtret med jämna mellanrum, annars försämras maskinens tvättresultat

Tvättmedel
Många tror att mer tvättmedel ger renare tvätt. Men det skapar bara mer lödder och risk för att tvätten inte sköljs ur ordentligt, något som kan framkalla allergi. Däremot avgör vattnet, hårt vatten kräver högre dosering av tvättmedel än mjukt. Googla för att ta reda på vattnet i ditt område. Tvättmedelspaketens tabeller tar hänsyn till om vattnet är hårt eller mjukt, följ dem så slipper du överdosera.

Använd rätt tvättmedel till rätt färg på plagg.
Använd två separata tvättmedel, ett för vittvätt och ett annat för kulörtvätt. Tänk på att aldrig använda det för vittvätt på färgade kläder då det bleks en aning. För att underlätta tvättsorteringen kan du skaffa två tvättkorgar märkta med vitt och mörkt.