Det var så det hela började för cirka åtta år sedan. Idag ser det lite annorlunda ut på marknaden, fler aktörer har uppdaterat sina kollektioner till att erbjuda även mer stilrena kläder.
Tiderna har också förändrats på annat sätt, inte minst miljösituationen som jag själv upplever som alarmerande. Konsumtionssamhällets utmaningar uppmärksammades redan i Saiboos start med en tydlig vision att sluta materialcykeln. Det innebär att material som inte används ska utgöra råvara till nya produkter utan att göra anspråk på jordens resurser.
Den visionen har lett till fantastiska erfarenheter och mycket intressanta samarbeten. I olika projektformer har vi utvecklat ”Ny designmetod för slutna materialcykler” Därifrån gick steget snabbt vidare till ren grundforskning. Det visade sig att branschen inte har någon effektiv återvinningslösning för textilier. Vi konstaterade snabbt att det spelar ingen roll om vi kan trolla bort knappar, trådar och dragkedjor, det finns ändå ingen teknik för att återvinna textil. Som det ser ut idag, 2019, bränns fortfarande merparten av ej önskade textilier. Vissa kallar förbränning återvinning. I min värld så innebär återvinning att man gör nytt av gammalt, dvs helst nya textilier eller andra likvärdiga produkter.
Sedan 2016 driver Saiboo Vinnovafinansierade projektet ”Spinn tråden på nytt av återvunnen fiber”. Här hoppas vi att nå vår vision – att kunna spinna trådar på nytt och därmed tillverka nya textilier. Ett samarbete som idag sker tillsammans med Linköpings Universitet, Luleå Tekniska universitet och ett antal teknikföretag. Vill ni läsa mer ingående om projektet så hittar ni mer information på www.tygtilltyg.se
Som ni säkert förstår så spänner verksamheten brett, både vad gäller framtagning av era kläder men också kunskap om textiliers miljöpåverkan. Visst du exempelvis att textilier har mer miljöpåverkan än vad flyg- och båttrafiken har tillsammans, så vi behöver tänka till.
Så en annan viktig aspekt är Second hand. Även arbetskläder kan bli för små, stora eller att man bara önskar variation. Vi vill ju alla vara fina även på jobbet men låt det inte påverka miljön mer än nödvändigt Det bästa är att ta hand om det som redan har producerats så därför vill vi tipsa om …. Köp second hand!
Jag som äger och driver Saiboo heter Åsa Strandberg har arbetat inom textilindustrin i över 25 års. Under årens lopp har jag blivit allt mer medveten om vilken påverkan textilproduktion har på miljön. Initialt var debatten inte lika intensiv vad gäller klimatkris så frasen som skämtsamt beskrivit mig har idag blivit allt mer allvarsamt – alla mina ”räddavärlden projekt”. Mitt intresse för projekt och affärer började redan tidigt med diverse försäljning och driva olika typer av projekt allt från byggen till föreningar.
Följ mig gärna på Facebook för att hålla er uppdaterade; facebook.com/saiboo
Företagsuppgifter
SAIBOO AB – Åsa Strandberg
Kontor: Ormingeplan 2-4 3 trp, 132 30 Saltsjö-Boo
Kontor: Vålådalsvägen 130, 837 96 Undersåker
E-mail: info@saiboo.se
Telefon: 070-753 05 50
Org.nr: 556808-7885
VAT: SE5568087885
IBAN-nr: SE
Innehar F-skattesedel
Bankgiro: 646-9282
Det här är vi:
Jag är otroligt stolt över de samarbeten som utvecklats över tid tillsammans med företagen som tillverkar mina produkter. Det är i många fall en lång utvecklingsprocess från idé till färdig produkt som senare ska hamna hos er. Att därför nå goda samarbeten i alla led är så gott som allt värt. De fabriker vi jobbar med är otroligt skickliga inom sina områden och jag är så tacksam för deras arbete och vårt samarbete. Vi har ända sedan start jobbat med närmarknad och idag känns det extra kul att vi sedan start även jobbar med två svenska tillverkare. Nedan följer en kort beskrivning av respektive hantverkare och hur våra samarbeten ser ut:
Samarbetspartner:
Jonas
Jonas driver det företag som producerar alla våra stickade plagg såsom, pikéer, t-shirts, värmeplagg. Företaget Jonas driver är ett familjeföretag som funnit sedan 19.. med andra ord lång erfarenhet inom textilproduktion. De har sina egna fabriker i Lettland där klädera sys upp medan all produktion av tyger sker i Sverige.
Malgosia och Lidia
Efter 20 år som …. För … stängdes fabrikerna ner i Polen. Malgosia tillsammans med Lida tar då initiativet och startar sin verksamhet 2009. Idag har de fullt upp och Saiboo är faktiskt en av deras första kunder. Vi är otroligt glada med ett så långt samarbete. Det börjar bli tufft på den polska marknaden med ökade priser. Färre unga vill jobba med sömnad utan precis som i Sverige är det hightech som står högt på ungas framtidsyrken.
Rafal
Rafal är vårt senaste tillskott inom sömnad i Polen. Tyvärr så fick vår gamla samarbetspartner Marta lägga ner sin verksamhet efter många års kämpande. Vi är glada för att nu inleda ett långt samarbete med Rafal och hans team.
Patryzja
Även Patryzja är ett nytt tillskott. Tyvärr går utvecklingen i Polen som den gjorde i Sverige på 70-talet. Allt fler fabriker stänger ner. Priserna går upp och det är svårt att rekrytera unga sömmerskor. Marta som var min leverantör i fyra år har tyvärr fått stänga ner.
Ann-Louise
Vem vill inte använda bästa skönaste skorna under långa dagar där fötterna får utstå det största trycket. Ann-Louise har lång erfarenhet av tillverkning av träskor. Sedan sex år tillbaka har Saiboo och a.nordin ett samarbete med anpassade skor för er som går och står under stor del av er dag.