Miljöarbetet fortsätter och för att bättre förstå hur den textila materialcykeln kan slutas, framför allt för återvinning av bomull genom regenerering, var vi och besökte Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik. Där produceras framför allt cellulosa som sedan används till bl a viskostyger och hygienprodukter.
Viskos har haft ett dåligt rykte om sig att vara miljöovänlig och resurskrävande, men utvecklingen har gått starkt framåt där många idag jobbar med slutna system och återanvändning av kemikalier. En av dessa är just Domsjö, vilket vi fick en inblick i under vår rundvandring längs produktionslinjen; från flisning av i huvudsak gran och tall, till kokning, tvättning, blekning (klorfritt och i slutet system) och slutligen torkning till stora cellulosaark.
Även om den huvudsakliga viskostillverkningen idag sker i Asien, är förhoppningen att det i framtiden kommer gå att producera närodlad och hållbar viskos i Sverige, med möjligheten att använda återvunnen bomull som råvara. Det vore ju helt fantastiskt och något vi kommer jobba hårt för att se bli verklighet!